Notater


Tre:  

Treff 51 til 100 av 1,744

      «Forrige 1 2 3 4 5 6 ... 35» Neste»

 #   Notater   Linket til 
51
"Store herr Jens" var ofte i strid med Orm Flathus som visstnok var en
kjempekar. De drakk sammen, løftet øltønna opp med bare nevene og drakk
hverandre til. En gang satt Orm og noen kjemper i Kroken og drakk. Presten kom inn og de begynte å erte han. Øltønna lå halvfull på gulvet. Da tok "store herr Jens" øltønna med den ene handa og løftet den opp på bordet. Da tidde de og smøg seg ut en etter en. Det sto skrekk av "Sterke herr Jens".

Finne-Grønn i NST XI - 2 (1947):
--------------------------------------------------
Da hr. Jens Christensen Slagelse i 1608 ble kapellan hos presten ved Laurentii kirke i Tønsberg undertegner han seg med tilnavnet Slagosiensis, og i 1629 som sogneprest i Saude skriver han seg med tilnavnene Risius Slagosiensis. Han har følgelig hatt familienavnet Riis og vært fra Slagelse på Sjælland. Et portrett i Saude kirke er for størstedelen ødelagt av tidens tann, men av inskripsjonen er så meget i behold at det kan fastslåes at det har forestillet hr. Jens og hustru, men neppe barn. Når fru Midttun mener at hr. Jens ikke var død i Saude innen 1643, har hun rett i det, men ha lå i dette og følgende år i en langvarig sykdom og kom aldri mer på prekestolen. Hr. Lage Christophersen ble hans kapellan og fungerte som sogneprest med full bruk av prestegården til han i 1648 ble avløst av Povl Olufsen Post. I september 1649 var Post blitt sogneprest og hr. Jens må da være avgått ved døden.
Hr. Jens kan ikke ha vært prest i Tinn noe år mellom 1617 og 1622 for da satt en annen prest i dette kall som tilfeldigvis også het Jens Christensen og han hadde sittet i embedet fra før 1611 (Iflg. Riksarkivet) . Det må forøvrig erindres at en befordring fra et stift (Oslo og Hamar) til et annet (Stavanger) var så sjelden at det ikke går an å regne med den, med mindre spesielle forhold foreligger til berettigelse av sådan antagelse. Hr. Jens døde i Tinn ca. 1621 og ble etterfulgt av Hans Johansen med tilnavnet Gynt.
i et utrykt diplom i Riksarkivet står uttrykkelig at hr. Hans' forgjenger i Tinn var hr. Jens Christensen.
(Dette er svar på spørsmål 211 i NST)

A.E. Hedem i NST XV-4 (1956)
------------------------------------------------
Finne-Grønn konkluderer med at hr. Jens ikke kan ha vært prest i Tinn.
Imidlertid finnes det i biskop Glostrups visitasbok fullgyldig bevis for at hr. Jens tjenestegjorde som prest i Tinn, og at han dengang var gift. Som nedenfor påvist må han også antas å ha hatt barn på den tiden.
Biskop Glostrup visiterte Telemark i 1622. Den 23. jan. var han i Saude. Der innførte han i sin visitasbok bl.a. følgende: "Her forligtte ieg H.Jens loci pastorem och H. Christens effterlefferske om hvis tvistigtt dennem imellom waar, som er: Først att den gaard som Maartte, S. her Christens effterlefferske er begierrendis, schaal hinde forundis, saa lenge Gud H. Jens och hinder spaarendis worder, och giffve forne H. Jens y første tage 6 Rx. daller. och siden anden sedwaanlig Rettighed, som der aff giffvis, hannem erlegge. mens dersom H. Jens midlertid wid døden affgick, daa forne gaard med samme forne Willkaar H. Jensis hustrue att forundis."
Etter dette må hr. Jens antas å ha vært gift på dette tidspunkt. Dette må ansees som rimelig også på grunn av hans alder. Hr. Jens var blitt kapellan i Tønsberg i 1608 og må da antas født ca. 1585. I 1622 har han vært mellom 35 og 40 år gammel. Han må antas å ha hatt barn på denne tiden. Herpå tyder følgende: I Dansk Personalhistorisk Tidsskrift står utdrag av Biskop Jens Bircherods dagbøker. der heter om 18. juni 1663: "Episcopus Stavangeriensis mag. Christian Tausan inviede i Laurdal Kirke Hr. Jens Christensen Slagelse, Medtiener til samme Laurdals og dends annexerede Meenigheder i Øfre Tellemarken prousti". Denne hr. Jens må være sønne- sønn til hr. Jens d.e. Han må være født ca. 1640 og hans far Christen Jensen må da være født ca- 1610-20.
24.jan 1622 var biskop Glostrup i Heddal. Det skrev han følgende: "Her forliggte ieg her Jens y Søver och her Hans på Tind, om den Rettighed som fallt ann. 1621, som er at de begge, ex æquo, schall participere allt ded wissze och h. Hans att beholde ded uvisse och der imod affqvitere de 4 Rx.daler, hand y skatten wdlagde."
Dette beviser at Jens har hatt prestetjeneste i Tinn av en slik art at han har oppebåret kallets inntekter, såvel de visse som de uvisse. Presteskiftet i Tinn er inntrådt på et eller annet tidspunkt året 1621. Tidspunktet kan ikke fastlegges, men halveringen av visse inntekter kan tyde på 1. juli. Det kan heller ikke sies noe bestemt om når hr. Jens begynte sin tjeneste i Tinn, men han var fortsatt kapellan i Tønsberg 24. oktober 1617. Det kan imidlertid ansees som sannsynlig at han tiltrådte i Tinn vinteren 1617-18. for på sin visitasreise i Telemark i 1618 var biskop Glostrup i Tinn 13. august og i Skien 8. sepr. I Skien skriver han i visitasboken om Hr. Hans i Hjartdal og Hr. Jens i Tinn som fremmer et skysskrav over for Alexander Rabe von Pappenheim. Den Jens Christensen som var prest i Tinn i 1611 må ha vært en eldre mann som døde i 1621.
Av de grunner som F-G bygger sin konklusjon på, vil bare en kunne tillegges aktuell betydning, nemlig den da rådende sedvane at en sogneprest skulle sitte i kallet sin livstid ut. Denne regel får imidlertid her en annen verdi. Anvendt på tilfellet hr. Jens Christensen Slagosiensis og hans forflytning til Saude, om en kan kalle det så, medfører denne sedvaneregle at hr. Jens kun kan ha vært konstituert sogneprest i Tinn. Hans tjeneste der har kun vært midlertidig.

Fra Tinn-Soga:
------------------------
Jens Christensen (1611-1620) ble - iflg. Landstad - prest i Tinn. Da biskop Glostrup i 1618 kom til Tinn på visitas, fant han mye råskap og uvitenhet blant folk. Det var enkelt som rett og slett nektet presten å lære opp barna dere i Guds ord. Hr. Jens har trolig ikke vært interessert i barneoppdragelse, eller i gudstjensten i det hele tatt. Han lot det skure og gå ved det gamle både i skikk og sedvane. Bispen skrev: "Blef det hr. Jens injungeret, at hand icke skulde lade dem, som børn skulde holde offuer daaben, staa uten kirkedøren og han midt i kirkedøren, naar han læste offuer børnene efter alterbogens inhold, mens at der skulde ske udi kirken ved funten, som offuer alt er sedvanlig".
Hr. Jens har altså holdt på den katolske skikken å stå midt i kirkedøren når han leste dåpsritualet, mens fadderne sto utenfor.
Plassen Lien hørte til prestebolet, men ble av en eller annen grunn tatt vekk, slik at futen måtte hjelpe Jens å få den tilbake. Jens oppførte seg som om det skulle være hans eiendom, for i 1619 solgte han Lien til Torjer Røysland. Etterfølgeren hans sendt en skarp klage over dette.
Jen flyttet fra Tinn til Saude i 1621. Han fikk tilnavnet "store hr. Jens" eller "sterke hr. Jens". Han skulle være så sterk at han tok øltønna fra gulvet, løftet den opp og drakk. Han var en kjempekar, glad i sterk drikk og levde i synd med en jente. Som ventelig ville ikke sauheringene ha en slik prest. De sendte klage til biskopen og Jens ble avsatt.
(Se. Gunheim: "Gamalt fraa Telemark")

Fra Vest-Sjælland. Han hadde før han kom til Sauherad vært prest i Tinn. Han skal ha vært gift med Bodil Hansdotter Helsingør. De skal ha hatt 12 barn. Hun døde visstnok i 1623, to år etter at han kom til Sauherad.
I 1626 giftet han seg med Berette Pedersdotter, trolig datter til daværende sokneprest i Gjerstad. Hun reiste etter en stund fra ham fordi hun mente seg utettferdig behandlet. Hun fikk ikke engang beholde husnøklene når presten var i kirken. Hun ble senere dømt til å «forføye sig til sin husbonde.»

I 1636 var bispen på visitas i Saude og han skriver følgende i visitasboka: «Ungdommen som kom tilstede hadde gjort den bedste fremgang i utleggelsen av hele katekismen.»

En gang ble Herr Jens klaget inn for bispen, og både presten og anklagerne måtte møte for bispen i Skien.
Herr Jens ble pålagt å holde en prøvepreken for bispen. Etter perkenen sa bispen til bøndene: «Gå hjem igjen! I var ikke verd en såpass dygtig prestemand i øgleunger fra Saude»

I 1640 fikk presten en bot på 20 riksdaler for «uskikkelig levned.».

Herr Jens har fått mye tradisjon og sagn knyttet til seg. Han skal ha vært en kraftig kar på 6 fot og kjempesterk. Han ble også kalt «Sterke-Jens» og fikk ord på seg til å være «sterkere i hånda enn i ånda.»

Han var prest i en tid med uår og frost, krig og nød. Smittsomme sykdommer herjet også.

Jens Christian Slagelse var skrøpelig de siste årene av sitt virke og måtte ha en kapellan til å hjelpe seg.

Han døde visstnok i 1643 og navnet hans er malt på den nordre korveggen i kirken. «Den føre sognepresten til Saude», står det.

Kilde:Om prestene i Sauherad - Sauherad kirkelige fellesråd 
Slagelse, Jens Christensen Ries (I1761)
 
52
"Tante Thygesen"

Gift med Kristian Thygesen Kjær. 8 barn.

Folketellling 1900 Skien Frogerveien 19/166

Beboere:
H.nr Alder/født Fødested Bostatus Familiestilling Sivilstand Yrke
001 Kristian Thyges. 01 1859 Gjerpen Brb b hf g Kjøbmand i kolonial
002 Maren Sofie Thyges. 01 1859 Gjerpen Brb b hm g Hustru
003 Inga Marie Thyges. 01 1885 Skien kjøpstad* b d ug Datter
004 Knud Thyges. 01 1891 Skien kjøpstad* b s ug Søn
005 Laura Thyges. 01 1892 Skien kjøpstad* b d ug Datter
006 Tenngel Thyges. 01 1894 Skien kjøpstad* b s ug Søn
007 Gunvald Thyges. 01 1896 Skien kjøpstad* b s ug Søn
008 Judit Gjertrud Thyges. 01 1899-10-16 Skien kjøpstad* b d ug Datter
009 Hella Knuds. 01 1854 Gjerpen Brb b tj ug Tjenestepige
010 Marie Ellings. 01 1867 Gjerpen Brb b el ug Sypige
 
Åmot, Maren Sofie Knutsdatter (I961)
 
53
"Trolovet 18.8.1770 Ungkar Knud Larsen Høyset og hans søskendebarn Helvig
Arvesdatter Austad. Caut. Hans Pedersen, Peder Larsen Høyset. Viet 30.9."

Høgset i Slemdal ”Høijset” 4.8.1786, 27.3.1787 SK.pr. 11, Fol. 151B
Knud Larsen død, vært g.m. Helvig Arvesdtr., død, sk. 8.10.1785.
Barn: 1. Lars Knudsen 14 år. 2. Gullik Knudsen 9 år. 3. Arve Knudsen 6 år. 4. Ingeborg
Knudsd. 10 år.
Avdødes bror: Peder Larsen H. Halvbror: Ole Solvesen H. Barnas morbrødre Ole Arvesen
Augestad. Lars Arvesen Augestad.
Gods: Iflg. skiftet 1785: ½ hud m.b. – Takst 100 rd. Lars Solvesen (halvbror?) har fått lov til
å hugge i avdødes skog: 50 l. kull årlig. (Iflg. tilståelse 16.5.1777).
Brutto: 520-2-15. Netto: 339-3-15. 
Høgset, Knut Larsen (I2704)
 
54
(8.10.1656) Ting på Søndre Biørntued i Mællum sogn[sic!] och Sollum heritt.

Lagrettemenn: Rasmus Omdal, Taargier Hannes, Laurids Melfald, Olle Dolffuen, Kield Biørntuedt och Niels Dolffuen.

c) Rasmus Omdals sønn Tomas haffde stucket Peder Jenssens dreng i Scheen. Det kunde icke benechtes ehr der for tilfunden at bøde til Kongl: Ma: 8 ørtuge och 13 ort sølff.

Tomas ble gift med Gjertrud Olsdatter i Skien i 1662.
5/1-1662, Tomas Rasmuss: cop. med en pige, Giertrud Olufsdatter

Barn: Abraham 1662 - 1665, Isak 1663, hjemmdøpt sønn 1665

I 1694 var Tomas død, men hadde følgende barn i live Rasmus, Anders, Isak og Ellen (umyndig). Disse var arvinger etter sin kusine Karen Gjertsdatter. 
Rasmussen, Tomas (I724)
 
55
1. april 1716 begr. Tor Fiellets datter Live 7 1/2 år - i samme kiste Eric Goupaasens datter Maren - 14 dager 
Gaupåsen, Maren Eriksdatter (I2339)
 
56
1. april 1779 døpt Ole Mikkelsen Øverbø og Gunil Svendsdatters
P.B. Anna.
F: Marta Svendsd. ibid, Helvig Svendsd. Austad, Ole Jacobsen Øverbøe,
Anun Jacobsen ibid, Michel Olsen ibid. 
Øverbø, Anna Olsdatter (I2604)
 
57
1. jan. 1792 begr. Ole Solvesen Høysets hjemmedøpte DB Lars - 1 uke 
Høiseth, Lars Olsen (I708)
 
58
1. januar 1772 introduseret Knud Larsen Høysæts hustru efter
hjemmedøpt P.B. 
Høgset, Ingeborg Knutsdatter (I2912)
 
59
1. juni 1783 begr. Marte Nilsdatter Høyset - 27 år med dødfødt P.B. 
Holte, Marte Nilsdatter (I2027)
 
60
1. september 1782 døpt Johannes Sørensen eyet og Anne Arvesdatters
D.B. Arve.
F: Karen Olsd. Ouen, Ingeborg Christensd. ibid, Iver Aslaksen ibid, Peder
Pedersen Qvislen, Lars Arvesen Austad.

Gift med Anne Vetlesdatter Svartangen i 1810.
10 barn - 9 av dem døde små. 
Eidet, Arve Johannessen (I2674)
 
61
10.4.1706 begr. Gregorius Høiset - 45 år

1691 - 1693 nevnes en Gregorius Langerød. Han er fadder for Mathis Kragetos sønn og han har en sønn Ingebret til dåpen i 1693. Faddere er Lars Li, Jon Klep, Anun Søli, Marthe Follestad, Maren Krageto, Maren Levorsdatter fra Ris.
Om dette er Gregorius Lund eller Gregorius Høiset er vanskelig å si. Det kan passe på begge.

I manntallet av 1666 finnes to Gregorius Olsen.
1. Gregorius 3 år, sønn av Ole Sneltvedt
2. Gregorius Olsen 6 år, fostersønn av Lars Li

Kr. Lid sier at Gregorius var bror av Mathis Krageto. I så fall er han sønn av Ole Sneltvedt (iflg. mantallet av 1666)
 
Høiset, Gregorius Olsen (I2655)
 
62
10/1/1862 ERIK ANDERSSEN Skifte 1725
Gaupaasen Arvinger: Pro.k. *)
Enka Maren Olsdatter

Verge: Gunder Larssen Kjær.
og avdødes søsken:
1. Jacob Anderssen Ekeli.
2. Paul Anderssen Afsøla, død, etterlatt seg 2 barn:
a. Anders Paulssen av Skien, 32 år.
b. Dorthea g.m. Edvard Evenssen, Skien.
3. Mari Andersdtr. g.m. Rasmus Bestul i Amerika.
4. Karen Andersdtr. g.m. Niels Hanssen Fossum.
5. Daarthe Andersdtr. Aas, enke etter John Aas.
6. Ingeborg Andersdtr. g.m. Gunder A. Berreberg,
begge døde, 7 barn:
a. Anders Gunderssen Bestul, over 35 år.
b. Ole Gunderssen Berreberg, ca. 34 "
c. Christian Gunderssen Bestul -"- 30 "
d. Peder Gunderssen Afsøla -"- 25 "
e. Ingeborg Gundersdtr., gift i Amerika. 1)
f. Daarte Gundersdtr. d›d, vært g.m. Peder Grinilien,
etterlatt 1 barn. 2)
g. Anne Gundersdtr. g.m. Søren Jørgenssen Grini.
Formynder for de fraværende: Jacob Anderssen Ekeli.
1) I et sk.møte opplyste Ole Gunderssen Berreberg at søstera Inger Gundersdtr. i registreringen feilaktig er nevnt Ingeborg. Hun er g.m. Rasmus Nielssen i Manituvoc i Amerika.
2) Han opplyste også at hans annen søster Dorthe Gundersdtr. hadde
2 barn: Daniel (3 år i mai) og Gunder (ca. 5 år) Pederssønner.
Brt: 95 - 6
Net: 62 - 84
*) A: BS 31 s.136. B: BS 107 s.138. C: BS 125 s.248.
 
Andersen, Erik (I1927)
 
63
11. juli 1779 døpt Johannes Sørensen Eyet og Anne Arvesdatters
P.B. Helvig.
F: Karen Olsd. Ouen, Maren Jacobsd. ibid, Iver Aslaksen ibid, Ole
Sørensen Eyet, Lars Arvesen Austad 
Eidet, Helvig Johannesdatter (I2917)
 
64
11. May 1770 døpt Ole Michelsen Øverbø og h. Gunil Svendsdatters
D.B. Svend.
F: Marte Svendsd. ibid, Tonne Erichsd. ibid, Ole Jacobsen ibid,
Bent Michelsen ibid, Povel Aanes. ibid.

En Sven Olsen Øverbø ble også konfirmert 21.9.1788 - 17 år.

Svend bruekr Øverbø fra 1796. Han får da skjøte av sin far.

Folketelling 1801 - Øverbø

Beboere:
H.nr Alder/født Fødested Bostatus Familiestilling Sivilstand Yrke
031 Svend Olsen 05 31 - - Husbonde 1ste ægteskab Gaardbruger og nat. soldat
032 Ingebor Pedersdatter 05 29 - - Hans kone 1ste ægteskab -
033 Ole Svendsen 05 3 - - Deres børn - -
034 Anne Hedevig Svendsdatter 05 1 - - Deres børn - -
035 Erich Olsen 05 25 - - Husbondens broder Ugift Nat. soldat
036 Nils Hansen 05 19 - - Tjenestefolk - Gevorb. soldat
037 Gunnild Maria Christophersdatter 05 24 - - Tjenestefolk - -
038 Inger Jørgensdatter 05 21 - - Tjenestefolk - -
039 Gunnild Svendsdatter 05 51 - - Husbondens moder Enke 1ste gang Inderste
 
Øverbø, Svend Olsen (I2593)
 
65
11.9.1814 forlovet ungkar Jørgen Knudsen Gaupaasen og Pige Maren
Olsdatter Kreppa.
Forlovere: Trond Olsen Frogner og Hans Jacobsen Brekkejordet 
Familie: Jørgen Knudsen Gaupåsen / Maren Cathrine Olsdatter Kreppa (F387)
 
66
12 april 1684 døpt Simon Grinnis s. Engebret

1684 begr. diu. rog. Simon Grinis s. Ingebret 
Grini, Engebret Simensen (I1401)
 
67
12. januar 1772 døpt Johannes Sørensen Eyet og Anne Arvesdatters
D.B. Søren
F: Marte Arvesd. u.Moholt, Ambiør Arvesd. Austad, Peder Hansen u.Moholt,
Halvor Sørensen Kiste, Gullik Arvesen Austad 
Eidet, Søren Johannessen (I2913)
 
68
12. juli 1807 døpt O.S.Høyset og K.J.s DB Lars
F: Anne Olsdatter høyset, Jacob Nilsen ibid. Lars Knudsen ibid, Knud olsen ibid,

28. aug. 1808 begr. Lars Olsen Høyset - 1 år 
Høiseth, Lars Olsen (I706)
 
69
12. september 1773 døpt Johannes Sørensen Eyet og Anne Arvesdatters
P.B. Birte.
F: Kirsten Larsd. Ouen af Quelle Sogn, Karen Olsd. Eyet, Ole
Sørensen ibid, Halvor Sørensen Kiste, Anders Pedersen Daapen. 
Eidet, Berte Johannesdatter (I2672)
 
70
13. april 1777 efter Communication fra .... døpt i Gjerpen Kirke
Ole Solvesen Høyset og Marte Nilsdatters P.B. Ingeborg.
F: Anne Larsd. Kierra, Dorte Johannesd. Sneltvedt, Lars Solvesen Kierra,
Jacob Nilsen Holte, Michel Solvesen Høyset

23. juli 1780 begr. Ingeborg Olsdatter Høyset - 4 år
 
Høiseth, Ingeborg Olsdatter (I2916)
 
71
13. sept. 1771 døbt Jørgen Nielsen og Ragnhnille Erichsdatters barn Erich
Test: Jacob Erichsen Herøen, Sivert Hansen, Christen Ellefsens kone Ane Margrethe, pigen Severine Johannisdatter

Gift 21.7.1793 Østre Porsgrunn med Birthe Halvorsdatter 
Jørgensen, Erik (I2030)
 
72
13.4.1742 begr. Gunner Nøglegårds Ingeborg 66 år 
Dyrkold, Ingeborg Gundersdatter (I2271)
 
73
13.jan. 1760 døpt Gulbrand Jislesens db. Jacob
F: Christen Jønnevals kone, Gunne Jislesdatter, Christen Jønneval, Christen Zachariassen, Povel Olsen

19/1.1760 begr. Gulbrand Jislesens s. Jacob 14 dage.
 
Gulbrandsen, Jacob (I2236)
 
74
14. Juli 1776 døpt Johannes Sørensen Eyet og Anne Arvesdatters
D.B. Søren.
F: Anne Jensd. Kiste, Karen Olsd. Eyet, Ole Sørensn ibid, Halvor
Sørensen Kiste, Lars Arvesen Austad.

Kom visstnok til Kvisla 
Eidet, Søren Johannessen (I2673)
 
75
14.12.1766 begravet Maren Hansdatter Øverbø - 30 år. 
Verket, Maren Hansdatter (I2596)
 
76
15 febr. 1784 døpt Niels Sems pb. Margrethe.
Test: Gregorii Lunds kone, Anne Halvorsdatter, Peder Christensen, Lars Schaven,
Ole Aas, Halvor Biønsen.

Konfirmert søndag e. Mikkelsdag 1799
22. Margarete Nielsdtr. f. ml.Sem 15 3/4 år

1805 2.11. viet u.k. Christian Nielssøn og Margarete Nielsdtr. f. N.Limie.

Barn: Nils 1806, Christian 1808, Lars 1811-15, Marthe Christine 1814, Lars 1816-36,
Anne Gurine 1823-65, Jan Andreas 1820-66, Nicolay 1826-38

Margrete Nielsdatter, kone død 6.6.1832, begr. 13.6., 49 aar, Hielden g.m.
gaarmnd. Christian Hielden 
Sem, Margrethe Nilsdatter (I2098)
 
77
15. mars 1773 døpt Ole Mikkelsen Øverbø og Gunil Svendsdatters
P.B. Anne.
F: Marta Svendsd. ibid, Kari Olsd. ibid, Bent Michelsen ibid,
Lars Jacobsen ibid, Michel Olsen ibid. 
Øverbø, Anne Olsdatter (I2914)
 
78
15. mars 1778 døpt Knud Larsen Høyset og Helvig Arvesdatters
D.B. Gullic
F: Ingeborg Aslaksd. ibid, Margrete Arvesd. Austad, Arve Gulliksen ibid,
Ole Solvesen Høysæt, Lars Arvesen Austad 
Høgset, Gullik Knudsen (I1923)
 
79
15.6. 1783 Trolovet ungkar og soldat Lars Arvesen Austad og Maren Olsdatter Øverbø
Caut. Nils og Johan Svendssønner Austad. Viet 27.7

Lars fikk 1 h. 8 1/4 skinn i Austad for 300 rd.
Han overdro gården til sønnen Ole i 1825. Skftet etter Lars er fra 22. august 1827 
Austad, Lars Arvesen (I2483)
 
80
16. januar 1780 døpt Peder Larsen Høyset og Ingeborg Aslaksdatters
P.B. Helvig.
F: Helvig Arvesd. ibid, Gunil Jensd. ibid, Peder Wulf ?, Jacob Pettersen,
Nils Pettersen 
Høgset, Helvig Pedersdatter (I2698)
 
81
16. mars 1777 døpt Knud Larsen Høysæt og Helvig Arvesdatters
D.B. Gullic
F: Ingeborg Aslaksd. ibid, Else Aslaksd. ibid, Arve Gulliksen Austad,
Peder Larsen Høysæt, Michel Solvesen ibid. 
Høgset, Gullik Knutsen (I1922)
 
82
16.12.1792 døpt Ole Solvesen Høyset og Kirsten Johannesdatters PB Marte
F: Kari Pedersdatter ibid, Ingeborg Knudsdatter ibid, Hans Olsen ibid, Lars Knudsen ibid, Vetle Nilsen Holte.

11.sep. 1808 begr. Marte Olsdatter Høyset - 16 år. 
Høiseth, Marte Olsdatter (I2059)
 
83
1681 d.11.Trin.. Isaac Ingebredsen og Sitzel Jacobsdotter Sneltvet
forlovet 
Familie: Isak Engebretsen Sneltvedt / Sidsel Jacobsdatter (F778)
 
84
1682 d. 9. Trin. begr. Simen Grinnis d. Boel. Hiemmedøbt og strax død. 
Grini, Boel Simensdatter (I1399)
 
85
1682 d.16.Trin. Isaac Sneltvets søn Ole. 
Sneltvedt, Ole Isaksen (I2191)
 
86
1684 2.p.pasch. Isaac Sneltvets søn Jacob.

Trolovet 1706 19.Trin Jacob Isachsen Sneltvedt og Anna Gulliksdatter Espedalen
Caut. Ole Fløtterø

26/3/1735 JACOB ISACHSSEN Skifte 104
Bratsberg- Arvinger: Pro.k. 3b, s. 192b
kleiva Enka Anne Gunleiksdatter og barna:
1. Isak Jacobssen 26 †r, gift og myndig
2. Anders Jacobssen 15 "
3. Ole Jacobssen 11 "
4. Lars Jacobssen 8 "
5. Marie Jacobsdtr. 24 "
6. Marte Jacobsdtr. 22 "
7. Sidsel Jacobsdtr. 2 "
For de 3 minste br›drene ble eldste bror formynder.
For de 3 s›strene ble svogeren Mathias L›berg verge.
For enka ble hennes bror Ingebret Espedahl verge.
Brt: 90 - 3 - 16
Net: 48 - 2 - 16
 
Kleven, Jacob Isaksen (I220)
 
87
1684 diu 2 p pasch døpt Tollof Moes søn Mons

1706 Domin: Mogens Hoppestad og Marichen Berentsdatter. (fra Tufte i Holla)
18 Trin: - Despons: Hollen.

1706 Domin: et uægte barn fra Jønnevald Kirsten. Test: Elef Jønnevald.
24 Trin Tobias Nøglegaard. Jacob Jønnevalds qvinde Marta. Pernille
Eriksdatter. Moderen Maren Trulsdatter. Faderen udlagt
Mogens Hoppestad.

1707 Domin: Mogens Hoppestads søn Bernt. - Test: Oluf Hoppestad. Mogens
14 Trin: Hoppestad. Aslac Tofte. Tolf Moes qvinde Karen. Niels
Toftes qvinde Maren. Susanna Bentsdatter.

1709 Domin:1 Adv: Mogens Hoppestads søn Bernt 2 aar 7 uger

1710 Domin: Mogens Hoppestads søn Christen. - Test: Poul Vendelbo.
5 Trin: Detlef Monradh. - Mads Ørn. Weijers datter Anna Dorthe.
Inger Wejer.

1713 Fer: Mogns Hoppestads datter Anne. - Test: Ole Hoppestad.
2 Nativ: Abraham Melum. Gunnar Aas. Berns Else. Inger Moe. Niels
Toftes datter Margrete.

1718 Torsdag d 20 Julij: Mogens Hoppestads dødfødde Drengebarn.

1721 4 Trin: Mogns Hoppestads datter Else. - Test: Abraham Melum. Gunner
Berreberg. Gudmund Moes qde. Jost Stegens datter

1721 20 Trin: Mogns Hoppestads Else 15 uger.

1724 11 trin: Mogns Hoppestads Ingeborg. - Test: Lensm(an)d, Hans
Sørenssøn. Fiens pige Maren, Ragnild Persdatter.

1724 18.trin: Mogns Hoppestads Ingeborg, 7 uger.

1740 .23.trin: Mogns Hoppestads Maren, 58 aar.

1743 ? Jubil: Mogns Hoppestad, 66 aar.
 
Moe, Mogens Tollefsen (I1398)
 
88
1685 d. int. Cin. et epiph. trolovet Knud Eriksen af Eidanger og Anne Lauritzdotter.

Vielsen finner jeg ikke i kirkeboka. Kanskje de ble gift i Eidanger? 
Familie: Knud Eriksen Båserød / Anne Lauritsdatter Båserød (F395)
 
89
1685 fes. 3. Nat. begr. Simen Grinni 37 år 
Grini, Simen Christensen (I1397)
 
90
1686 D. 10. Trin. døpt Knud Baaserøs søn Erik

30.6.1751 begravet Erich Gaupåsen - 66 år

Erik bosatte seg på Gaupåsen ca. 1709 
Gaupåsen, Erik Knudsen (I1193)
 
91
1686 d. 20 Trin. forl. Gregorg Olsen og Sara, Enken paa Grinni.
1686 d. 24 Trin viet Gregorig Olssen og Sara Grinni 
Familie: Gregorius Olsen Lund / Sara Lucasdatter Bjørntvedt (F439)
 
92
1686 F.Mict. Isaac Sneltvets d. Karen. 
Sneltvedt, Karen Isaksdatter (I2192)
 
93
1687 d. 13. Trin. døpt Gregar p. Grinnis s. Simen.

1742 d. 22. mart begr. Simon Lind (Lund?) 55 år.

Skifte etter Simon Gregoriussen ble holdt på Lund 13.4.1742. (Bamble skifte-
protokoll nr. 4 side 145). Boet eide det samme som faren Gregorius hadde eid,
nemlig 3 huder med byksel og herligheter i Lund iflg skjøte av 26.3.1732
Simon må derfor ha kjøpt tilbake det som søsteren Margrete hadde arvet og også overtatt det som moren Sara hadde fått. Boets brutto formue var 246 rd. Gjeld og omkostninger var 42 rd. 204 rd. ble delt mellom arvingene som var enken Gunhild og de to sønnene Erik og Gregorius. 
Lund, Simon Gregoriussen (I1383)
 
94
1687 d.11.Trin. Mogens Tollefssen og Aaslou Haagensdotter. 
Familie: Mogens Tollevsen Gaupåsen / Aslaug Haagensdatter (F75)
 
95
1687 d.12 Tr. Christen Gregersen og Sophi Nilsd. Skaven. (forlovet)

1687 Fest.Mich. Christen Gregerssen og Sophie Nilsd. (viet)

1690 d.8.Jul. begr. Christen Gregerssens qnde ved Hytten Sophi Nilsd. dødde med sit foster uf.løst, 24 aar g.
 
Skavan, Sophie Nilsdatter (I2203)
 
96
1687diu Rog. Gullek Amunssen Løberg og Marthe Ingebredtsdotter. Forl.
1687 d.6.Trin. Gullek Amun(d)sen og Marthe Ingebretsdotter. Viet 
Familie: Gullik Amundsen Espedalen / Marthe Engebretsdatter Espedalen (F677)
 
97
1688 D. 16. Trin døpt Knud Aasterøs d. Marte (Baaserød?)
F: Ole Løberg, Hans Amunsen, Kirsten Haueraasen, Kiersten Birkedalen

8.12.1771 begr. Lars Baaserøs enke - 83 år. 
Båserød, Marte Knudsdatter (I221)
 
98
1689 Domin. Septin døpt Mons Langerøds datter Maren.
F: Solve Meen, Jørgen Asbjørnsen, Ole Ouensen, Anne Øfrom

Dette er den eneste Maren Mogensdatter som finnes i kirkeboka på denne tida, så jeg går ut fra at det er rett person.

1714 Dom. 15. Trin begr. Eric Goupaasens qde. Maren 26 år,
i samme graf Inger Andersdatters uægte dødfødde søn fra Nøglegaards ejer.
 
Gaupåsen, Maren Mogensdatter (I1194)
 
99
1690 F.d. Sanct. døpt Gregorius Sneltvets dotter Karen.
Test: Christen Hansen Aarop, Jon Klep, Verners Else i Skieen, Gunner Borris qvinde Karen, Ingebor Olsdatter Sneltvet.

1697 diu Micere. begr. Gregori Lunds dotter Karen, 6 1/2 aar g. 
Lund, Karen Gregoriusdatter (I1394)
 
100
1691 Fer. 3 Pasch forlovet Gregorig Olsen og Ingeborg Ingebrtsdatter
Høiset. Viet d. 16. Trin. 
Familie: Gregorius Olsen Høiset / Ingeborg Ingebretsdatter Høiset (F758)
 

      «Forrige 1 2 3 4 5 6 ... 35» Neste»



Raske briller, vel, nei, kjappe lenker.

Kontakt oss, familien Skarsjø

Kontakt meg, hvis du føler for det.
Våre Etternavn 100 stykker

Melding fra webmaster, dvs meg, Jack

Innholdet er så langt jeg vet pr. idag, riktig.